Deze mini-documentaire is gemaakt in opdracht van school De Ruimte na het succes van de documentaire ‘Ons leven op De Ruimte’ (>>bekijk project), waar ik ook de vormgeving en montage voor heb gedaan.

Fenna Verberne zat op democratische school De Ruimte in Soest. Op deze school krijg je totale vrijheid in jouw leerproces, dit betekent dat je zelf je schooldag invult en zelfstandig in je leven komt te staan.

In deze video blikt Fenna terug op hun schoolproces tijdens een jeugd met ups en downs via een interview. Ook wordt er gebruik gemaakt van oud beeldmateriaal om de verhalen te ondersteunen. In de video praat Fenna over buiten spelen als jong kind, lessen Engels en filosofie, de school genderneutraal maken. Maar ook gaat het over eenzaamheid, nieuwe dingen uitproberen en doorzetten. Fenna studeert momenteel aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht.

Het was belangrijk dat Fenna’s tijd op de Ruimte op een authentieke manier werd verteld. In de video zie je beelden van Fenna op 4-jarige leeftijd, rennend over het schoolterrein naar de beste verstopplek. Tijdens dat Fenna hun verhaal vertelt zie je Fenna ouder worden en verschillende fases doormaken. Fenna zelf is een uniek mens met een goeie dosis creativiteit die ondanks de vrijheid op school niet altijd een even makkelijke jeugd heeft doorgemaakt. Dit was een aspect dat we in de video voorbij wilde laten komen op een eerlijk positieve manier; struggles horen bij school en puber worden. Leraren en medestudenten vertellen hoe ze Fenna nu zien tijdens haar thesis, waar Fenna haar laatste schooljaar afsluit samen met vrienden, medestudenten en stafleden. Staflid Lex Eijt zegt tegen Fenna: “wat jou typeert is je doorzettingsvermogen, en dat je anderen daar in mee krijgt is helemaal geweldig”.

Voor twee producties heb ik samengewerkt met Thomas. Het ging om twee korte documentaires. Hij liet zien dat hij binnen korte tijd en met ogenschijnlijk gemak een prachtig resultaat kan neerzetten dat de kijker raakt. Dat het hem makkelijk lijkt af te gaan toont zijn jarenlange ervaring. Andere kwaliteiten van Thomas zijn creativiteit, flexibiliteit en planning. Het is prettig met hem samenwerken.

- Janneke Bergmans, staflid democratische school De Ruimte en grafisch ontwerper

Privacy Preference Center